Cholesterol; co o něm musíš vědět?

29 Led 2025 | Strava, Pohyb, Všechny rubriky

Cholesterol; co o něm musíš vědět?

Cholesterol je látka, která i po letech vyvolává v lidech strach a zmatek. Je špatný? Je dobrý? Cholesterol je pro život nezbytný, ale za určitých okolností může přispívat k vyššímu riziku srdečně-cévních onemocnění. 

V tomto článku si objasníme vědecky podložené informace o cholesterolu, jeho roli ve vašem těle, mýty s ním spojené, způsob měření a interpretace hladiny cholesterolu a strategie pro udržení optimálních hladin v krvi.

Co je cholesterol?

Cholesterol je voskovitá látka podobná tuku, která se nachází v každé buňce lidského těla. Je nepostradatelný pro několik důležitých biologických procesů. Cholesterol pomáhá udržovat integritu (celistvost) buněčných membrán, slouží jako prekurzor (výchozí látka) pro steroidní hormony, jako je estrogen, testosteron a kortizol (Obr. 1), a je prekurzorem žlučových kyselin, které pomáhají při trávení tuků. Hraje také klíčovou roli při syntéze vitaminu D, který je důležitý pro zdraví kostí a imunitní systém.[1]

AD 4nXc MoA573gndXGa 3y7pPIsamOMalAOMt23xNMSEa YVEx sWQq49B5O FD7uYyu0Ln7C29GJvV92jiu obe mR8qfTv2fwI5qJNlL6xp3GFWMy2kgfx6lq3yI56ofBpb6mmSNQ?key=j3EtnxlhM t34WAIhE qrnrg
Obr. 1: Struktura cholesterolu, estrogenu a kortizolu.

Játra tvoří přibližně 75 % celkového cholesterolu, ale umí ho syntetizovat každá buňka lidského těla.[2] 

Lipoproteiny – přenašeče cholesterolu v krvi

Protože cholesterol není rozpustný ve vodě, potřebuje ke svému pohybu krevním řečištěm transportní molekuly zvané lipoproteiny:[1,2]

Chylomikrony

  • Chylomikrony transportují především triglyceridy (TG), ale i cholesterol pocházející ze stravy do tukové tkáně a kosterního svalstva. Zbytkové chylomikrony (chylomicron remnants) se z těchto tkání po odstranění většiny triglyceridů uvolňují zpět do plazmy, ale původní hmota cholesterolu v nich zůstává. Tyto částice dopravují cholesterol z potravy a triglyceridy, které zůstávají v jejich jádru, do jater a u zdravých lidí jsou z krve rychle odstraněny.

V lipoproteinech o velmi nízké hustotě (VLDL) se přenášejí triglyceridy, který také přispívá k tvorbě plaku. Lipoproteiny střední hustoty (IDL) jsou přechodná forma mezi VLDL a LDL po odstranění triglyceridů, kdy zůstane částice obsahující cholesterol.

Lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL)

  • LDL částice přenáší cholesterol do buněk. Často se označuje jako „zlý cholesterol“. Při nadměrném množství LDL částic se může cholesterol ukládat do stěn tepen, což vede k ateroskleróze. LDL částice vznikají odstraněním triglyceridů z VLDL částic.
  • LDL částice dělíme do 3 kategorií: 
    • LDL1 obsahují největší hmotnost cholesterolu
    • LDL2 obsahují průměrnou hmotnost cholesterolu
    • LDL3 obsahují nejméně cholesterolu

Lipoprotein o vysoké hustotě (HDL)

  • HDL částice pomáhá odstraňovat cholesterol z krevního oběhu a dopravuje ho do jater, odkud se vylučuje. Označuje se jako “dobrý cholesterol”. HDL částice mohou navíc předat tento cholesterol do VLDL (tedy i LDL) částic, které se tím pádem také mohou podílet na jeho odstranění. Základním strukturním proteinem HDL částic je protein Apo A-I a každá HDL částice může obsahovat více molekul Apo A-I. Oproti tomu, všechny LDL částice nesou jeden protein ApoB, proto je možné je kvantifikovat.[1]

Lp(a)

  • Lp(a) je LDL částice na kterou je připojen apolipoprotein(a) (Obr.2). Zvýšené hladiny Lp(a) jsou spojeny se zvýšeným rizikem aterosklerózy a trombózy, protože mají tendenci se hromadit v arteriálních stěnách a interferují s fibrinolýzou. hladiny jsou dány především geneticky.[3]

ApoB

  • ApoB (Obr. 2) je primární strukturní protein, který se nachází v několika lipoproteinech, včetně chylomikronů, VLDL, IDL, LDL a Lp(a). Existují 2 izoformy: ApoB-48: ApoB-48: v chylomikronech a syntetizovaný ve střevech; ApoB-100: ve VLDL, IDL, LDL a Lp(a), syntetizovaný v játrech.[4]
AD 4nXfXFUJMnDX0y4vBv8Lq4x9sETXPl8Owd0SM5AJnxfBrJ5QiFl6chiEni90XS r 9Pyxw Jl1A1ware75xZBYiav OzI4icBO hncrRcU24x w6PItaZ9lKHIB9vQPblVS mF2V?key=j3EtnxlhM t34WAIhE qrnrg
Obr. 2: Struktura LDL částice s ApoB a Lp(a).

Dvojí povaha cholesterolu

Zvýšená hladina LDL cholesterolu a nízká hladina HDL cholesterolu jsou rizikovými faktory kardiovaskulárních onemocnění. Nezáleží jen na množství cholesterolu, ale především na počtu LDL částic nesoucích cholesterol (to udává krevní marker ApoB) a přítomnost specifických lipoproteinů, jako je Lp(a).[4]

Ateroskleróza

První krok k rozvoji aterosklerózy, tedy tvorbě plaku v tepnách, nastává, když se některé částice nesoucí cholesterol, především LDL částice, zachytí na vnitřních stěnách tepen. Tyto částice mohou pronikat dovnitř, kde uvíznou a poškodí se (oxidují). Oxidace vyvolá imunitní reakci.

Imunitní systém na tuto situaci reaguje vysláním bílých krvinek, konkrétně monocytů, které pronikají do stěny tepny a mění se na makrofágy. Makrofágy se snaží poškozenou oblast vyčistit, ale při tom přijmou příliš mnoho cholesterolu. Následkem toho se mění v tzv. pěnové buňky, které jsou charakteristickým znakem počátečního stádia tvorby plaku (Obr. 3).[5,6]

AD 4nXcxVwpk5GvyTSTOf6js8arJ 1e3 EmVUBQOBeDq5l10woMwj4 eqDjSW1svYZpi8BxA3vyKEP5HG3Q3eauXhQvzsPwKWuXYVpnP6GwSqcaz zn5MzOUo5CL4tyYUhN5EPFeLyGuyg?key=j3EtnxlhM t34WAIhE qrnrg
Obr. 3: Zdravá tepna (vlevo) vs. tepna pokryta plakem (vpravo).

Hyper- a hypo-absorbenti cholesterolu

Ne každý člověk metabolizuje cholesterol stejným způsobem. Někteří lidé, tzv. hyperabsorbenti, vstřebávají více cholesterolu ze stravy. Naopak, hypoabsorbenti, ho vstřebávají méně. 

Vědecké okénko


Tělo vstřebává a vylučuje cholesterol v tenkém střevě pomocí dvou klíčových proteinů: NPC1L1 a ABCG5/ABCG8. NPC1L1 pomáhá vstřebávat cholesterol z potravy a žluči do buněk tenkého střeva, odkud se transportují krevním řečištěm. Na druhé straně ABCG5 a ABCG8 spolupracují na vrácení přebytečného cholesterolu zpět do střeva, aby mohl opustit tělo ve stolici.[6]

U hyperabsorbentů je vhodnou strategií pro snížení cholesterolu snížit jeho příjem ze stravy nebo zařadit potraviny s obsahem rostlinných sterolů (fytosteroly). Fytosteroly soutěží s cholesterolem o místa vstřebávání ve střevech a snižují množství cholesterolu vstupujícího do krevního oběhu.


Metabolismus cholesterolu

Hladinu cholesterolu tělo hlídá prostřednictvím přísné regulace mezi jeho tvorbou, vstřebáváním ze stravy, využitím ve žlučových solích a vylučováním.[6]

  • Endogenní produkce: Játra (ale také střeva a jiné buňky) syntetizují cholesterol a upravují jeho produkci v závislosti na příjmu potravy.

  • Příjem z potravy: Cholesterol z potravy se vstřebává ve střevech. Strava s vysokým obsahem nasycených tuků může zvyšovat hladinu LDL cholesterolu. Při vysokém příjmu ze stravy se snižuje endogenní produkce v játrech.

Krevní testy – co znamenají výsledná čísla?

Krevní marker (ukazatel)Vysvětlení [2,7]
Celkový cholesterol Součet hladin LDL, HDL a VLDL cholesterolu. Optimální hladina do 5 mmol/l.
LDL cholesterol (LDL-C)Množství cholesterolu v LDL částicích.U osob s nízkým rizikem je do 3 mmol/l, u středního rizika do 2,6 mmol/l, u rizikových osob (např. po infarktu) do 1,8 mmol/l. 
HDL cholesterol (HDL-C)Množství cholesterolu v HDL částicích.Optimální hladiny
se pohybují nad 1 mmol/l.
Triglyceridy (TG)Žádoucí je hladina pod 1,7 mmol/l.
non-HDL cholesterolCelkový cholesterol – HDL cholesterol = non-HDL cholesterol
Koreluje s ApoB [8]
Apolipoprotein B (ApoB)Zvýšené hladiny ApoB ukazují na vyšší počet aterogenních částic, což je pro určení rizika přesnější než samotný LDL-C. 
Lipoprotein(a) Lp(a)Lp(a) je dán geneticky, stačí ho změřit jen jednou.Vysoké hladiny Lp(a) jsou nezávislý rizikový faktor kardiovaskulárních onemocnění. 

Interpretace hodnot krevních testů je vždy individuální a měla by zohledňovat rizikové faktory, jako je věk, rodinná anamnéza, kuřácký status nebo přítomnost hypertenze či diabetu. Zároveň by výsledky měl posoudit i lékař.

Faktory ovlivňující hladinu cholesterolu

Genetika

  • Familiární hypercholesterolemie, je geneticky podmíněná nemoc, kdy jsou hladiny cholesterolu v krvi velmi vysoké. Příčinou onemocnění jsou mutace v genech APOB, LDLR, LDLRAP1 nebo PCSK9.[2]

Strava

  • Hladinu LDL cholesterolu může zvýšit konzumace nasycených tuků, trans-mastných kyselin a cholesterolu ze stravy, zatímco potraviny bohaté na vlákninu a zdravé tuky mohou profil cholesterolu zlepšit.

Životní styl

  • Hladinu cholesterolu negativně ovlivňuje nedostatek fyzické aktivity, kouření a nadměrná konzumace alkoholu.

Zdravotní potíže

  • Diabetes, hypotyreóza a metabolický syndrom, mohou také ovlivňovat metabolismus lipidů.

Cholesterol a zdravotní výsledky

Zvýšená hladina LDL cholesterolu je známým rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění, a výzkum neustále odhaluje nové poznatky. Zvýšená hladina Lp(a) a vysoká hladina ApoB se staly velmi důležitými markery pro hodnocení kardiovaskulárního rizika.

Studie také ukázaly, že zvyšování hladiny HDL cholesterolu pomocí léků nemá vliv na snížení rizika kardiovaskulárních potíží.[9]

Strategie pro řízení a zlepšení hladiny cholesterolu

Zlepšení hladiny cholesterolu zahrnuje kombinaci změny životního stylu a v případě potřeby i léčbu léky.[10]

  • Konzumujte celozrnné potraviny a vyhýbejte se těm ultra-zpracovaným.
  • Zařaďte rostlinné potraviny bohaté na vlákninu.
  • Omezte nasycené tuky.
  • Věnujte se alespoň 150 minutám mírné aerobní aktivity týdně.

V případě potřeby lékař předepíše vhodné léky:

  • Statiny: Snižují LDL inhibicí syntézy cholesterolu v játrech.
  • Ezetimib: Blokuje vstřebávání cholesterolu ve střevech, což je užitečné zejména u osob s nadměrným příjmem cholesterolu.
  • Inhibitory PCSK9: Pokročilá léčba.

Vědecké okénko[8]


Statiny snižují jaterní a střevní syntézu cholesterolu, ezetimib snižuje absorpci a přísun cholesterolu do jater a inhibitory PCSK9 snižují degradaci LDL receptorů v hepatocytu (jaterní buňka).


Závěr

Cholesterol není ve své podstatě ani „dobrý“, ani „špatný“. Je důležitou součástí lidského těla. Ať už se jedná o změnu životního stylu, úpravu stravy nebo lékařské zákroky, kontrola hladiny cholesterolu je klíčovým krokem ke zdravějšímu a delšímu životu.

Zdroje

[1] Feingold KR. Introduction to lipids and lipoproteins. Endotext – NCBI Bookshelf. Published January 14, 2024. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK305896/ 

[2] Glavinovic T, Thanassoulis G, De Graaf J, Couture P, Hegele RA, Sniderman AD. Physiological bases for the superiority of apolipoprotein B over Low‐Density lipoprotein cholesterol and Non–High‐Density lipoprotein cholesterol as a marker of cardiovascular risk. Journal of the American Heart Association. 2022;11(20). doi:10.1161/jaha.122.025858

[3] Tsimikas S. Lipoprotein(a). Current Opinion in Endocrinology Diabetes and Obesity. 2016;23(2):157-164. doi:10.1097/med.0000000000000237

[4] Soffer DE, Marston NA, Maki KC, et al. Role of apolipoprotein B in the clinical management of cardiovascular risk in adults: An Expert Clinical Consensus from the National Lipid Association. Journal of Clinical Lipidology. 2024;18(5):e647-e663. doi:10.1016/j.jacl.2024.08.013

[5] Galimberti F, Casula M, Olmastroni E. Apolipoprotein B compared with low-density lipoprotein cholesterol in the atherosclerotic cardiovascular diseases risk assessment. Pharmacological Research. 2023;195:106873. doi:10.1016/j.phrs.2023.106873

[6] Formanowicz D, Radom M, Rybarczyk A, Tanaś K, Formanowicz P. Control of cholesterol metabolism using a systems approach. Biology. 2022;11(3):430. doi:10.3390/biology11030430

[7] Cholesterol a triglyceridy | IKEM. https://www.ikem.cz/cs/cholesterol-a-triglyceridy/a-1990/ 

[8] Sniderman AD, Thanassoulis G, Glavinovic T, et al. Apolipoprotein B particles and cardiovascular disease. JAMA Cardiology. 2019;4(12):1287. doi:10.1001/jamacardio.2019.3780

[9] Keene D, Price C, Shun-Shin MJ, Francis DP. Effect on cardiovascular risk of high density lipoprotein targeted drug treatments niacin, fibrates, and CETP inhibitors: meta-analysis of randomised controlled trials including 117 411 patients. BMJ. 2014;349(jul18 2):g4379. doi:10.1136/bmj.g4379

[10] Prevention and Treatment of High Cholesterol (Hyperlipidemia) | https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/prevention-and-treatment-of-high-cholesterol-hyperlipidemia 

Cover photo by Debby Hudson on Unsplash

Aktuality

Kontaktujte mě

12 + 1 =

Odebírejte můj newsletter

PŘIPRAVUJE SE…