Zdravá obezita; opravdu existuje?
Obezita je v naší moderní společnosti velmi rozšířeným zdravotním problémem a rizikovým faktorem pro vznik civilizačních nemocí, jako je cukrovka 2. typu nebo kardiovaskulární choroby.[2] Občas se ale zdá, že někteří obézní lidé jsou před těmito problémy ušetřeni, což je fenomén známý jako „metabolicky zdravá obezita“. V tomto článku zjistíte, co metabolicky zdravá obezita znamená a jestli je opravdu zdravá.
Koncept metabolicky zdravé obezity vznikl na základě výzkumu Jeana Vague z 50. let 20. století, který pozoroval, že někteří obézní lidé mají menší riziko vzniku cukrovky 2. typu a aterosklerózy (plak v tepnách), které by mohlo souviset s rozložením tělesného tuku v těle.[6]
Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je obezita definována jako „abnormální nebo nadměrné hromadění tuku, které představuje zdravotní riziko“.[5] Žádný typ obezity nemá pro člověka zdravotní benefity, právě naopak.
Definice metabolicky zdravé obezity
Jednotná definice zatím neexistuje. Většinou je „zdravá” obezita definována jako přítomnost ≤ 2 z následujících pěti ukazatelů metabolického syndromu:[7]
- vysoký krevní tlak
- vysoká koncentrace triglyceridů (TG) v plazmě
- nízká koncentrace HDL cholesterolu
- vysoká hladina glukózy v krvi nalačno
- velký obvod pasu
Další kritéria, která se mohou použít zahrnují:[7]
- vysoké hladiny celkového cholesterolu, LDL-cholesterolu a C-reaktivního proteinu (CRP)
- koncentrace glukózy v krvi během orálního glukózového tolerančního testu
- index inzulinové senzitivity/rezistence (na základě skóre homeostasis model assessment of insulin resistance [HOMA-IR])
Lidé s metabolicky „zdravou“ obezitou mají menší množství viscerálního a jaterního tuku, lepší citlivost na inzulín a lepší kardiorespirační zdraví ve srovnání s lidmi s nezdravou obezitou.[2,3]
Rozšířenost a stabilita
Přibližně 10-30 % osob s obezitou může být klasifikováno jako metabolicky zdraví v závislosti na zvolených kritériích. Tento stav se u většiny lidí zdá být pouze přechodný. Studie ukazují, že velká část těchto osob časem přejde do metabolicky nezdravé obezity.[1,2,4]
Biologické mechanismy
Rozložení tuku v těle
- V porovnání s lidmi s nezdravou obezitou mají lidé se „zdravou” obezitou méně viscerálního a jaterního tuku a naopak mají více podkožního tuku. Tuková tkáň je důležitým regulátorem zánětu, přičemž zánět se podílí na vzniku a rozvoji aterosklerózy, metabolického syndromu a cukrovky 2. typu.
- Tuková tkáň má schopnost zvětšovat se, což umožňuje ukládání nadbytečného množství tuku. Jedním způsobem ukládání tuku je rozšiřování jeho zásob v podkoží, ale jakmile se tato kapacita naplní, musí se tuk ukládat do jiných částí těla, například v břiše nebo játrech. Právě tato kapacita je možným rozdílem mezi „zdravou” a nezdravou obezitou.[2-5]
Genetika
- Při vývoji „zdravé” obezity bude pravděpodobně záležet také na interakci mezi geny a prostředím. Množství tuku, jeho rozložení v těle a počet adipocytů (tukové buňky) jsou dědičné vlastnosti. Ovšem, pro nalezení a potvrzení přímé souvislosti bude třeba více studií.[3,7,9]
Citlivost na inzulín
- Lidé se „zdravou” obezitou si často udržují lepší citlivost na inzulín v porovnání s nezdravě obézními osobami.[9]
Zánět
- Obezita je úzce spojena s dlouhodobým mírným zánětem. Pro tento vztah jsou typické určité změny v tukové tkáni – zvýšená infiltrace makrofágů (typ imunitní buňky) a produkce prozánětlivých cytokinů (skupina signálních proteinů spojených s imunitou).
- Zánět vznikající v tukové tkáni se šíří do celého těla a vede ke zvýšení zánětlivých markerů (ukazatelů) v krvi. Mezi tyto markery patří například C-reaktivní protein (CRP), tumor nekrotizující faktor alfa (TNF-α) a interleukin-6 (IL-6).
- Výsledný chronický zánět má metabolické důsledky – inzulinová rezistence a dysfunkce beta-buněk (buňky produkující inzulin ve slinivce břišní). Vzniká tak začarovaný kruh, v němž obezita podporuje zánět a zánět zhoršuje metabolické funkce.[2,10]
Existují další mechanismy a rozdíly, které odlišují „zdravou” a nezdravou obezitu – lepší mitochondriální funkce nebo aerobní zdatnost, ale přesné mechanismy je třeba objasnit.[3,4]
Zdravotní rizika
Ačkoli lidé se „zdravou” obezitou mohou mít lépe vypadající metabolický profil, stále mají vyšší riziko zdravotních problémů než člověk se zdravou váhou.[1-4]
Kardiovaskulární onemocnění: Riziko srdečně-cévních onemocnění je u osob se „zdravou” obezitou menší než u osob s nezdravou obezitou, ale je vyšší u osob se zdravou váhou.[7]
Cukrovka 2. typu: Riziko vzniku cukrovky 2. typu je u osob se „zdravou” obezitou nižší než u nezdravé obezity, ale stále je asi čtyřikrát vyšší než u osob se zdravou váhou.[3,8]
Léčba obezity
Nejasná definice „zdravé“ obezity brání jednoznačným závěrům. U mnoha lidí se časem vyvinou metabolické problémy, což naznačuje, že tento stav je nejspíše jen dočasný. I když má někdo obezitu bez metabolických poruch, stále čelí zdravotním rizikům – nadměrné zatížení kloubů, spánková apnoe nebo vyšší pravděpodobnost vzniku některých druhů rakoviny.[2-4]
Léčba obezity je složitý a dlouhodobý proces. Tradiční přístupy zaměřené na změnu chování a návyků často nepřinášejí trvalé výsledky a udržení snížené hmotnosti bývá obtížné. Proto by léčba neměla být zaměřena jen na hubnutí, ale především na celkové zlepšení zdraví a životního stylu.[4]
Zlepšení zdravotního stavu lze dosáhnout už snížením hmotnosti o 3-10 %. Pokud toho nelze dosáhnout kombinací energetického deficitu, fyzické aktivity a behaviorální terapie, dalším krokem může být farmakoterapie. Užívání léků by mělo vždy probíhat pod dohledem lékaře nebo jiného kvalifikovaného odborníka.[4]
Zdravé návyky
Strava
- Jezte stravu bohatou na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky a bílkoviny.
- Omezte ultra-zpracované potraviny.
- Seznamte se s velikostmi porcí – zkuste si zvážit, kolik je jedna porce musli.
- Můžete si také zkusit psát jídelní deník. Uvidíte své stravovací návyky, a co vyžaduje pozornost.
Pohyb
- Snažte se mít alespoň 150 minut středně intenzivního cvičení týdně (Zkuste si tzv. „konverzační test“. Při středně intenzivním cvičení byste měli být schopni mluvit v krátkých větách, ale ne zpívat).
- Kombinujte různé aktivity (kardio cvičení, silový trénink a flexibilita).
- Choďte po schodech, vystupujte o zastávku dříve, choďte na procházky s podcasty – viz můj podcast Jak žít zdravěji a déle.
Spánek
- Snažte se spát 7-9 hodin za noc.
- Dodržujte konzistentní spánkový režim.
- Vytvořte si klidnou večerní rutinu před spaním a omezte čas u obrazovek.
- Krátký spánek může narušit rovnováhu hormonů hladu/sytosti a zvýšit chuť na jídlo.
Stres
- Cvičte techniky zvládání stresu, jako je všímavost (mindfulness), progresivní svalová relaxace nebo hluboké dýchání.
- Pravidelně se věnujte fyzické aktivitě, která pomáhá zvládat snižovat stresové hormony.
- Vyhledejte podporu rodiny a přátel, nebo uvažte terapii.
Pamatujte, že prevence obezity spočívá v trvalé změně životního stylu.
Závěr
Metabolicky zdravá obezita je komplexní a kontroverzní téma. I když někteří lidé mají příznivější metabolický profil, jejich zdravotní rizika jsou stále vyšší než u lidí s normální hmotností. Budoucí výzkum by mohl pomoci lépe definovat metabolické zdraví, objasnit mechanismy, které některé osoby chrání před komplikacemi spojenými s obezitou, a určit nejlepší strategie pro udržení zdravé váhy.
Zdroje
[1] Appleton SL, Seaborn CJ, Visvanathan R, et al. Diabetes and cardiovascular disease outcomes in the metabolically healthy obese phenotype: a cohort study. Diabetes Care. 2013;36(8):2388-2394. doi:10.2337/dc12-1971
[2] Muñoz-Garach A, Cornejo-Pareja I, Tinahones FJ. Does Metabolically Healthy Obesity Exist?. Nutrients. 2016;8(6):320. Published 2016 Jun 1. doi:10.3390/nu8060320
[3] Seo MH, Rhee EJ. Metabolic and cardiovascular implications of a metabolically healthy obesity phenotype. Endocrinol Metab (Seoul). 2014;29(4):427-434. doi:10.3803/EnM.2014.29.4.427
[4] Blüher M. Metabolically Healthy Obesity. Endocr Rev. 2020;41(3):bnaa004. doi:10.1210/endrev/bnaa004
[5] World Health Organization: WHO. Obesity and overweight. Published March 1, 2024. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
[6] VAGUE J. The degree of masculine differentiation of obesities: a factor determining predisposition to diabetes, atherosclerosis, gout, and uric calculous disease. Am J Clin Nutr. 1956;4(1):20-34. doi:10.1093/ajcn/4.1.20
[7] Smith GI, Mittendorfer B, Klein S. Metabolically healthy obesity: facts and fantasies. J Clin Invest. 2019;129(10):3978-3989. doi:10.1172/JCI129186
[8] Bell JA, Kivimaki M, Hamer M. Metabolically healthy obesity and risk of incident type 2 diabetes: a meta-analysis of prospective cohort studies. Obes Rev. 2014;15(6):504-515. doi:10.1111/obr.12157
[9] Gonçalves CG, Glade MJ, Meguid MM. Metabolically healthy obese individuals: Key protective factors. Nutrition. 2015;32(1):14-20. doi:10.1016/j.nut.2015.07.010
[10] Wu H, Ballantyne CM. Metabolic inflammation and insulin resistance in obesity. Circulation Research. 2020;126(11):1549-1564. doi:10.1161/circresaha.119.315896Photo by Diana Polekhina on Unsplash